Uitgelicht bericht

Molenwinkel geopend, normale openingstijden!

Met inachtneming van de voorschriften van het RIVM zal de molenwinkel geopend zijn op zaterdag van 10 – 16 uur. Er mag steeds maar 1 klant in de molen zijn, de anderen worden verzocht buiten te wachten en de voorgeschreven afstand tot elkaar te bewaren. Betalen is alleen mogelijk met PIN, bij voorkeur contactloos!

Bezoek aan de molen is nog steeds niet toegestaan!!

Openingstijden Juni 2019

Op 15, 22 en 29 juni 2019 is vanwege vakantie van de molenaars de molen niet of slechts beperkt open!

Bel voor de zekerheid op de dag zelf tussen 10 en 16 uur met nummer 040-2851229 om te horen of er iemand aanwezig is.

13 Mei Oude Ambachten Markt ! Nationale Molendag ! 175 jaar het Nupke !

Op zaterdag 12 mei en op zondag 13 mei zijn het weer de Nationale Molendagen. Zoals ieder jaar is de molen dan feestelijk versierd en worden er weer de overheerlijke molenpannenkoeken geserveerd.

Vanwege het feit dat het Nupke dit jaar 175 jaar oud wordt is er op zondag 13 mei van 12 tot 17 uur een markt met oude ambachten op de Molenakker. Ook is bakkerij van den Broek aanwezig, horeca voor een verfrissing en zal het volledig werkend LEGO model van de familie Vuurzoon te bewonderen zijn (http://www.moc-pages.com/moc.php/124400).

Nieuwe molenstenen voor korenmolen het Nupke

Komende week (vanaf 6 maart)  worden er in het Nupke 2 nieuwe molenstenen geplaatst. De huidige stammen nog uit de tijd van de grote restauratie van 1978 en waren al een tijdje niet meer te gebruiken vanwege het loslaten van de maallaag van de ballastlaag. Deze stenen zijn nog geproduceerd in de destijds befaamde molensteenmakerij van Janus Kees uit Leende.

Doordat de huidige stenen onbruikbaar zijn geworden kan er al geruime tijd niet meer op de wind gemalen worden. Het malen gebeurt nu op een elektrisch aangedreven maalstoel van zo’n 90 jaar oud van de fa. van der Putten uit Geldrop. Deze maalstoel is door de molenaars met behulp van vrijwilligers weer geheel maalvaardig gemaakt, waardoor er nog steeds eigen gemalen meel op het Nupke verkocht kan worden.

De nieuwe stenen zijn geproduceerd door molensteenmakerij Hans Titulaer uit de Plasmolen, de enige nog fulltime werkende molensteenmaker van Europa. Ze zullen worden geplaatst en afgesteld door Adriaens Molenbouw uit Weert.

Na het proefmalen met de nieuwe stenen kan er door de molenaars dan eindelijk na lange tijd weer ambachtelijk meel gemalen worden op de wind (mits er voldoende wind is natuurlijk).

Willem Boender Geslaagd!

We hebben er een nieuwe geslaagde molenaar bij. Op 19 september j.l. is Willem Boender op Holtens Molen te Deurne geslaagd voor zijn examen als vrijwillig molenaar.

Wij feliciteren Willem van harte met dit resultaat.